DIY:Een boontje voor kalk

Ik heb een zwak voor kalkverf. Zo’n mooi natuurlijk product wou ik beter leren kennen zodus… heb ik enkele workshops gevolgd enkele jaren terug. Ik ben daar nog steeds heel blij om en wil dit dan ook graag met jullie delen…

In ons kleine bosje staat een bouwvakkerston met home-made kalkverf. Ik moet dan ook vaak lachen met de belachelijk dure prijzen dat ze in winkels vragen voor kalkverf van Kaat Tilly ofzo. Is dit het witte goud? Het is gewoon zo basic en makkelijk. En het zelf maken is zoveel leuker dan naar de winkel stappen en dan keuzestress hebben voor de kleur, de hoeveelheid,… Om maar te zwijgen over de potten die dan ook nog eens naar containerpark moeten,…

Benodigdheden: ongebluste kalk, veiligheidsbril, pigment, caseine (melkeiwit als bindingsmiddel), onkruidsproeier (zo worden deze ook gerecupereerd) en veel water.

De eerste stap is de kalk blussen en ja, dat doen we met water. Deze reactie is een exotherme reactie. Dit wil zeggen dat er energie vrijkomt. Wanneer ik dit doe voel ik me een heel klein heksje in het bos die daar staat te roeren in haar warme, borrelende pot. Om goede kalkverf te hebben is de raad, hoe rijper, hoe beter… na enkele weken is hij van goede kwaliteit!

Dan is het een kwestie van de gewenste hoeveelheid pigment toe te voegen, ik begin steeds met een light-versie. Doe de eerste laag en laat uitdrogen. Indien het kleur toch te licht uitvalt, doe dan wat meer pigment bij voor de tweede laag… De regel van 3 kan ook nog wel van pas komen bij herberekeningen?

Een gouden raad is van steeds de hoeveelheden te noteren (iets waar ik heel slecht in ben en net zoals bij het koken een beetje op het gevoel werk, soms draait dit ook verrassend goed uit soms…)

De werken gebeuren “nat in nat”, daarom gebruiken we de sproeier om steeds op voorhand te bevochtigen?. Leuk meegenomen, alles is geweldig makkelijk te reinigen met water? Een klakje over mag op de compost (als het natuurlijke pigmenten bevat).

Na dit fragmentje wil je NATUURlijk zelf aan de slag! Laat het me weten en ik geef je met plezier de nodige verdere info!

Share:

Het hongerige rupsje

Privacy Policy

Be the first to comment “DIY:Een boontje voor kalk”