Joepie, één van de eerste duurzame helden van Oudenaarde!

  • Pers
  • januari 25, 2022
  • 0

Geliefde ‘groenjuf’

In het verleden stond Marijke in de scholen van haar kinderen gekend als ‘de groenjuf’.

Dochter Britt Maere: “Toen ze voorzitter was van het schooltje in Mullem, toverde ze samen met anderen de betonnen speelplaats om tot een klein paradijsje. En als we op Huise school zaten, zette ze zich in om meer speelnatuur op de speelplaats te creëren door het potentieel te verzilveren van een tot dan toe onbenut bosje. Bovendien kwam ze meermaals met de klas bloemen zaaien en wilgenhutten maken. In onze eigen mooie tuin vol bloemetjes, framboosjes en kruiden ontving ze al vele leerlingen. Daar kunnen ze onder meer kennismaken met de bijtjes van mama, die zelf imker is en heerlijke honing maakt.”

Over verpakkingen, limonade en glas

Geconfronteerd met het vele afval dat een gezin met drie kinderen verzamelt, richtte Marijke in 2017 ‘Le Jardin Vert’ op, dat de weg plaveide voor ‘Mrs. Peacock Syrups’.

“Mijn online verpakkingsvrije versmarkt met biologische, lokale en seizoensgebonden producten ben ik intussen aan het afbouwen, omdat ik zoveel plezier beleef aan mijn zelfgemaakte siroopjes, ‘Mrs. Peacock Syrups’. Intussen probeer ik het hele jaar door een volledig assortiment van zo’n 20 smaken aan te bieden. De ingrediënten die ik niet zelf kweek, koop ik lokaal of biologisch aan. En mijn siropen bied ik bewust aan in glazen flessen met statiegeld. De energiekost om één plastiekfles te maken is lager dan één glazen fles maken. Glas heeft wel het voordeel dat het geen bijdrage levert aan de platieksoep, maar is pas echt duurzaam als je met statiegeld werkt en het drie keer hergebruikt in zijn oorspronkelijke toestand.”

Duurzaam transport

Met haar siroopjes haalt Marijke ook vrachtwagens van de weg en voor haar eigen transport maakt ze even bewuste keuzes.

“Limonade levert veel nodeloos transport op omdat het voor 80 procent uit water bestaat. In een Gents café verkopen ze bijvoorbeeld limonade met mijn siropen via een tapsysteem dat kraantjeswater gebruikt. Waarom sleuren met water in plastic flessen als het gewoon uit de kraan komt? Sommige keuzes zijn gemakkelijk gemaakt. Zelf hebben we maar één auto en daarnaast een elektrische fiets. Dat is vaak wat puzzelwerk met z’n vijven, maar dat lukt wel. Een vijfde van je loon gaat trouwens naar kost en onderhoud van je auto, dus in theorie hoef je één dag minder te werken als je je auto wegdoet. Zulke keuzes maken moet je durven. Het is soms wat inleveren in loon en minder uitgeven aan andere luxe en zeker niet altijd evident, maar het loont echt. Ik ben er ook van overtuigd dat als we allemaal voor duurzame voeding kiezen, die voeding betaalbaarder wordt voor iedereen.” 

Share:

Le Jardin Vert-Certisys biolabel

Artikel De Morgen 30/11/2021